Sterke wachtwoorden maken: Do's en don'ts
Het kiezen van een goed, sterk wachtwoord is een heel belangrijk begin om te voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot je informatie.
Doen:
- Zorg ervoor dat het veel tekens bevat - gebruik de maximaal beschikbare lengte!
- Een combinatie bevatten van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Maak substituties, zoals $ voor S.
- Wees uniek voor elke site waarop je inlogt. Als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, kunnen hackers met één wachtwoord toegang krijgen tot al uw accounts. Als het lastig is om ze allemaal te onthouden, overweeg dan om een wachtwoordmanager te gebruiken, zoals LastPass, Keepass of het ingebouwde wachtwoord van de browser.
Don'ts:
- Gebruik geen oude wachtwoorden opnieuw.
- Neem geen toetsenbordpatronen op zoals 'Qwerty' of '12345'.
- Gebruik niet iets voor de hand liggend of relevant voor jou, persoonlijke informatie zoals je naam, de naam van je huisdier of de eerste regel van je adres. Nog beter, maak er een woord van dat helemaal niet in het woordenboek voorkomt. Overweeg om een acroniem van een zin te gebruiken.
Veiligheidstokens
Soms is er naast een wachtwoord nog een andere vorm van beveiliging nodig. Dit kan in de vorm van een (beveiligings)token. Beveiligingstokens zijn fysieke apparaten die worden gebruikt om online toegang te krijgen tot afgeschermde bronnen. Het token wordt gebruikt in combinatie met een wachtwoord, of het kan het wachtwoord volledig vervangen. Je kunt het token beschouwen als een elektronische sleutel. Beveiligingstokens bieden een extra niveau van zekerheid via een methode die bekend staat als twee-factor authenticatie: de gebruiker heeft een persoonlijk identificatienummer (pincode) dat hem machtigt als eigenaar van dat token. Het token geeft vervolgens een nummer weer dat de gebruiker uniek identificeert voor de service, waardoor hij of zij kan inloggen. Tokens worden vaak gebruikt door bedrijven die een extra vorm van beveiliging nodig hebben (banken, overheden).
Tokens met een nog hogere beveiliging gebruiken biometrische informatie. Een wachtwoord is iets wat je weet, tokens is iets wat je hebt maar biometrische informatie is iets wat je bent. Een vingerafdruk is de meest voorkomende biometrische factor dankzij de proliferatie van smartphones met vingerafdruk op de markt. Andere voorbeelden van biometrische factoren zijn het gezicht, het netvlies (oog), de hartslag of je stem. Bio-metrische beveiliging wordt steeds verder ontwikkeld en in de toekomst zullen we meer bio-metrische informatie gebruiken om veilig in te loggen.